Viu la Setmana de la Ciència: propostes i activitats per divertir-se amb el mètode científic

El programa "Faraday", que estrena aquest novembre el SX3, és una gran porta d'entrada a la curiositat per mitjà de l'experimentació

L'equip de presentadors de Faraday

Teniu fills i filles amb una curiositat desbordant? Els voleu orientar cap a la ciència de manera divertida? Estem en plena Setmana de la Ciència i són dies apassionants.

Des del SX3 us proposem que mireu "Faraday" en família, un programa en què una colla d'amics científics buscaran solucions a qualsevol problema que els plantegin.

Nens i nenes de tot Catalunya els demanaran ajuda i ells els respondran amb molta curiositat, experimentació i mètode científic. Al llarg de 13 capítols, que ja estan disponibles, el punt de partida serà la imaginació de les criatures que els han proposat una sèrie de reptes.

Alguns exemples? Dissenyar una roda de bicicleta que no es punxi, una catapulta que sempre encistelli, un gelat que no es fongui a ple sol, una màquina per fer pessigolles o un caiac que no es bolqui. Podeu trobar els capítols aquí. A l'"InfoK" han parlat de l'estrena.
 

 

Més ciència al SuperCampus

A la plataforma educativa del SX3 trobareu molts continguts relacionats amb el món de la ciència: des de biografies de grans científiques com ara Marie Curie a descobrir com funciona un volcà. Totes les propostes al voltant de la ciència estan recollides aquí. Tots els continguts estan avalats pel Departament d'Educació de la Generalitat i els podeu trobar classificats per etapes educatives.

Us en volem destacar tres que, segur que seran molt útils per als súpers:

Operacions matemàtiques

Pot semblar que els gats i les matemàtiques no tenen res a veure, i segurament en realitat és així, però al SuperCampus trobareu un grup de felins capaços d'explicar als més petits com fer una suma o una divisió. Són vídeos per entendre la mecànica de les operacions matemàtiques amb explicacions senzilles i fàcils d'entendre.

Mira aquí tots els vídeos

Una altra proposta de SuperCampus, encara centrada en les matemàtiques, és aquesta: "Les mates del dia a dia", amb la idea d'entendre que hi ha moltes coses al nostre voltant que s'expliquen gràcies a les matemàtiques. Aquí en teniu els vídeos.

Química: la taula periòdica

Els alumnes de l'ESO, que tenen la química com a assignatura curricular, poden resoldre els seus dubtes amb "Química: la taula periòdica". Es tracta d'una col·lecció de vídeos on els nois i noies podran entendre com s'ordena la taula periòdica i quines característiques tenen els elements que en formen part. Fins i tot, alguns tips i consells per memoritzar tots els elements de la taula periòdica. 

Aquí trobareu els vídeos de "Química: la taula periòdica"

Pòdcast: 365 per què?

Finalment, per a aquells que els agrada fer-se preguntes al voltant del nostre món, com ara per què les llàgrimes són salades o el cel és blau, o com és el planeta Venus, trobaran respostes al pòdcast "365 per què?". Un capítol per a cada dia i la possibilitat de trobar respostes a les preguntes dels súpers més curiosos.

 

Activitats científiques amb el carnet

El carnet de súper està connectat amb cada moment interessant del calendari. Hem seleccionat tres activitats en què els súpers tenen entrada gratuïta.

  1. Ciència i aventura:
    Ens traslladem 40.000 anys enrere i us proposem un taller a la Roca dels Bous, a la Noguera, on van viure els neandertals fa milers d'anys. Per exemple, descobrireu com s'ho feien per tenir eines. Més informació aquí. 
     
  2. Els secrets del vidre: 

    Us proposem que aneu fins al Museu del Vidre de Vimbodí i Poblet, a la Conca de Barberà. Allà, podreu veure en acció el mestre vidrier mentre posa en pràctica allò de "bufar i fer ampolles". També podreu explorar una col·lecció permanent fascinant. 
  3. Tot sobre els volcans:

    La tercera proposta ens situa a l'Espai cràter de la Garrotxa, en una exposició molt completa i amb moltes virtuts. És una mostra lúdica, interactiva, amb audiovisuals, experiències immersives, realitat augmentada i videomapatge.