Investiguen l'escolapi Josep Maria Canet per abusos sexuals a menors. Els abusos s'haurien comès al Senegal durant més de 20 anys, entre el 1992 i el 2005. Un equip extern ha investigat els fets i ha conclòs que el relat de les víctimes és versemblant. En parlem amb Jordi Vilà, cap de l'Orde de l'Escola Pia a Catalunya.
L'accés a l'habitatge s'ha convertit els últims anys en un dels principals problemes de la societat, un autèntic malson per a moltes famílies. Qui ha viscut de primera mà els problemes d'accés a l'habitatge és en Joan-Ignasi Ortuño, periodista amb dècades d'experiència, autor de diferents llibres, ara jubilat. Ha de viure amb una pensió de jubilació de 830 euros al mes, fet que el va portar a deixar el pis de lloguer on vivia i va haver de viure uns dies al carrer.
S'ha estrenat a tot el món a través de la plataforma HBO "Surveilled" (Vigilat), el documental produït pel periodista nord-americà i Premi Pulitzer, Ronan Farrow, dedicat a programes com Pegasus que s'infiltren en telèfons mòbils i espien els seus propietaris. Se centra sobretot en Catalunya i en l'anomenat Catalangate, que va destapar l'institut CitizenLab, adscrit a la Universitat de Toronto. Una de les persones espiades pel programari Pegasus i que apareix en el documental és Jordi Solé, que va ser eurodiputat d'Esquerra Republicana.
Parlem amb l'últim maqui català viu: en Joan Busquets. L'acompanya en Pep Cara, del sindicat CGT, que l'ha ajudat a tirar endavant una reclamació contra l'Estat. En Joan va estar emboscat el 1948 i el 1949, fins que el van jutjar en un consell de guerra i el van condemnar a mort. Va estar-se 20 anys tancat a la presó i encara ara reclama justícia. És anarquista i viu exiliat a França des del 1974.
"La situació als camps també és alarmant!". És un crit d'auxili que fan. La majoria dels pagesos del País Valencià han perdut les collites, la maquinària i les seves finques han quedat destrossades per l'efecte de la dana. Per això, un grup d'organitzacions rurals han engegat una campanya de solidaritat i d'ajuda al sector agrari. Parlem amb Ximo Herrero, que és un dels pagesos que ho ha perdut gairebé tot i organitzador de la campanya Cultivem Solidaritat.
Avui, a la nostra secció de cuina, la Maria Nicolau. Arriba guerrera com sempre, reivindicant el patrimoni cultural, que també es cou entre fogons. Ens prepara un plat tradicional de festa: calamars farcits amb botifarra. Ens acompanya també un tastador experimentat de la cuina del xup-xup, l'Ivan Caro.
Centenars de persones viuen en assentaments irregulars a la ciutat de Barcelona, la major part són immigrants sense papers. En una benzinera abandonada del Poblenou hi viu un grup de migrants d'origen africà. Ara tenen a sobre l'amenaça de la Guàrdia Urbana de ser desallotjats si no desmunten el campament. Un altre d'aquests indrets és sota el pont de Calatrava, a Barcelona, una icona de la Barcelona olímpica. Allà hi malviuen una vintena de persones provinents del Marroc, Romania i Algèria. Nosaltres hem anat a l'assentament i hem parlat amb la gent que hi viu.
Ja sabem el destí dels més de vuit milions d'euros que va recaptar La Marató de l'any passat. Serviran per impulsar 26 projectes sobre salut sexual i reproductiva. Parlem amb l'Elisa Llurba, de l'Institut de Recerca Santa Creu i Sant Pau, que ens explica el projecte que duran a terme.
L'actor i director teatral Josep Maria Flotats torna a Barcelona amb "La disputa", on es posa en la pell de Voltaire al costat de Pep Planas, que interpreta Rousseau. Un gran del teatre que podem veure al Romea del 28 de novembre al 12 gener.
Ara fa cinc anys, el 3 de novembre del 2019, l'Audrey Mash va patir una aturada cardíaca per hipotèrmia quan feia una excursió per la vall de Núria. Va estar més de 6 hores amb aturada cardíaca. El més excepcional és que, quan es va despertar, no tenia danys neurològics. En parlem amb ella i amb el metge que va aconseguir aquest petit miracle, el doctor Eduard Argudo, intensivista del Vall d'Hebron, i amb el Chus Cabañas, cap del grup d'Intervenció i Suport del SEM que va coordinar l'operació.
La periodista Pilar Eyre ens porta l'última hora de la detenció del fill gran de la princesa Mette-Marit de Noruega per una presumpta violació. Eyre també explica com ha anat la segona visita dels reis d'Espanya a l'Horta Sud.
A la secció mèdica d'avui ens volem fixar en la salut del nostre intestí, de la nostra microbiota. Ens acompanya la doctora Begoña González, gastroenteròloga de l'Hospital Clínic, experta internacional en trasplantament de microbiota fecal.
Hi ha una professió que està evolucionant molt: la de porter. Les comunitats cada vegada estan més automatitzades i són menys personals, però n'hi ha que opten per mantenir la figura del porter. Mostrem el cas d'una porteria i el d'un edifici on la porta s'obre amb una app.
En el marc del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, s'estrena el documental "Obrint camí. Kangtega 84". La pel·lícula explica la història de la primera expedició femenina europea (i segona mundial) que va fer un cim de l'Himàlaia, el 1984: el Kangtega, de gairebé 6.800 metres d'altura, al Nepal. Formaven part d'aquesta expedició pionera sis alpinistes catalanes i avui ens n'acompanyen dues: la Meri Puig, cap de l'expedició, i la Mari Carme Magdalena, la Coco.