La mirada dels experts

"Volem saber: vacunes i variants"

Un any i mig després de l'inici de la primera onada de la pandèmia del nou coronavirus, Núria Solé, presentadora i codirectora del programa, conversa amb l'experta en vacunes Beatriz Mothe i l'epidemiòleg Antoni Trilla

Després d'un any i mig de l'esclat de la pandèmia de la Covid-19, encara queden moltes preguntes per respondre. Donar-los resposta és l'objectiu de "Volem saber". En aquesta nova edició, el programa presentat per Núria Solé s'ha centrat en les vacunes i les noves variants de la malaltia, que s'han afrontat amb  l'experta en vacunes Beatriz Mothe i l'epidemiòleg Antoni Trilla com a convidats.

Per a què serveixen les vacunes?

De què ens protegeix la vacuna i de què no? Se sap ja fins quan dura l'efecte de la vacuna? S'hauran de vacunar els nens? Hi haurà efectes a llarg termini? Servirà l'enorme inversió feta en la investigació sobre vacunes per a altres malalties? Aquestes són algunes de les qüestions que hem tractat amb Beatriz Mothe, doctora en medicina i investigadora de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i IrsiCaixa.

Beatriz mothe 'Volem saber'
L'experta Beatriz Mothe ens parla de les vacunes contra la Covid-19

La cinquena onada ens ha donat una visió molt clara dels beneficis de la vacunació. "Ha estat una onada de gent jove, que eren qui no estaven vacunats", ha explicat la doctora Mothe. A "Volem saber", l'especialista ha remarcat que les vacunes contra la Covid-19 s'han dissenyat per evitar el desenvolupament de formes greus de la malaltia, però que també redueixen el risc d'infecció.

I quant dura l'efecte de la vacuna? Mothe adverteix que encara no ho podem saber. "És una informació que anem generant al llarg del temps, no fa tant que hem fet els assajos. Però el que estem veient és que l'habilitat de la vacuna per prevenir la malaltia greu perdura. Fins i tot davant de noves variants", ha explicat al programa.

I què passa amb la tercera dosi? És recomanable o no? La doctora distingeix entre l'administració d'una dosi addicional en situació d'immunodepressió i el fet de rebre una tercera dosi perquè estem perdent immunitat. "Hem de veure què és el que busquem, perquè estem mantenint bé la immunitat davant de malaltia greu. Caldrà veure segons la situació de cada país quins són els col·lectius interessants a vacunar", ha explicat.

"És un virus que muta relativament poc. De moment hem vist que augmenta la transmissibilitat, no fan que la malaltia sigui més greu ni que escapin de la resposta de les vacunes. No vol dir que no pugui passar, però no ha passat", ha explicat Mothe. A més, ha remarcat la importància de vacunar-se malgrat haver passat la malaltia. "La resposta immunitària després d'haver passat la malaltia és molt variable. Si ens vacunem, el risc de reinfectar-se és menor", ha dit.

Què ha canviat en aquests mesos?

Però, tindrem sisena onada? El doctor Antoni Trilla pensa que sí, malgrat que les vacunes han canviat la "morfologia de les onades". "Hem passat el pitjor, haurien de canviar molt les coses perquè tornéssim a una situació tan dolenta com la de la primera onada", ha explicat el cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic, però adverteix que la malaltia no ha desaparegut totalment i que les vacunes no són completament efectives.

Antoni Trilla 'Volem saber'
El doctor Antoni Trilla assegura que ja hem passat el pitjor de la pandèmia

A més, avisa que les mascaretes encara són imprescindibles en interiors. "Jo també n'estic fart, de la mascareta. Ens hem tret la mascareta en exteriors en determinades circumstàncies. Anem a poc a poc. En aquests casos cal paciència i prudència. Tampoc van malament per reduir la transmissió de la grip", ha justificat.

El que sí que podem relaxar és l'ús frenètic del gel hidroalcohòlic. "Les evidències diuen que la transmissió d'aquest virus a partir de superfícies inanimades és molt menor del que pensàvem al principi", ha precisat el doctor Trilla.

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut