EUA

Anonymous pirateja webs nord-americans en represàlia al tancament de Megaupload

El tancament del web d'intercanvi d'arxius Megaupload no ha passat desapercebut a les xarxes socials. En poques hores, la notícia s'ha convertit en "trending topic" mundial al Twitter i, com a represàlia, el col·lectiu Anonymous ha piratejat webs com els del Departament de Justícia dels Estats Units, la patronal del cinema i Universal Music. A Espanya, també ha caigut el web de la SGAE. La justícia de Nova Zelanda ha de decidir als propers dies sobre l'extradició als Estats Units del fundador de la pàgina i de tres executius més de l'empresa. Tots quatre van ser detinguts aquest dijous a Auckland, després que l'FBI va tancar el web.

RedaccióActualitzat
La legió d'Anonymous ha desplegat la seva maquinària per venjar el tancament de Megaupload. La denominada #OpMegaupload i #OpPayback ha atacat diversos webs relacionats amb l'administració nord-americana i els representants de la indústria del cinema i la música.

Els webs de l'associació de productors de cinema i música nord-americans, el MPAA i el RIAA, han caigut així com la d'Universal Music. També s'ha atacat el Departament de Justícia dels Estats Units, del qual depèn l'FBI, tot i que ja torna a funcionar. El web de la Casa Blanca també estava entre l'objectiu dels hackers, però no ha arribat a caure.

A Espanya, el web de la SGAE no funciona i tot apunta que també ha estat l'objectiu d'un atac de denegació de servei per part d'una branca d'Anonymous.

Cop a Megaupload

L'FBI ha tancat aquest web d'emmagatzematge d'arxius perquè considera que en realitat servia per difondre il·legalment continguts protegits pels drets d'autor. Els agents han detingut a la ciutat neozelandesa d'Auckland quatre responsables del web, i encara en busquen tres més.

A començaments d'any, un jurat de Virgínia va acusar els responsables del web de delictes contra la propietat intel·lectual, blanqueig de capital i conspiració mafiosa, uns càrrecs que podrien comportar més de 20 anys de presó.

El Departament de Justícia nord-americà i l'FBI calculen que les activitats de Megaupload han suposat pèrdues de 500 milions de dòlars en drets d'autor. Estimen que des que es va crear, el 2005, els propietaris podrien haver guanyat 175 milions en publicitat.

El fet, però, és que aquesta operació tenia lloc l'endemà de la protesta massiva contra la llei SOPA, el projecte de llei antipirateria als Estats Units, i els internautes ja han barrejat els conceptes a les xarxes socials i veuen en l'acció de l'FBI un avenç del que vindrà si la llei s'arriba a aprovar. El rebuig a la llei SOPA expressat a nivell global ja ha fet que alguns senadors retirin el suport que li donaven.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut