Barcelona

CiU i ERC acusen el PSOE de predicar el que no fa

La defensa del plurilingüisme a l'estat que va fer el PSOE al congrés federal del cap de setmana no ha convençut CiU ni ERC. La federació nacionalista ha lamentat que el partit de José Luis Rodríguez Zapatero s'erigeixi com a "gran defensor" de les llengües i, alhora, hagi decretat la tercera hora de castellà a les escoles. Per això ha demanat al PSC que faci servir la "suposada influència" en el partit perquè es retiri el decret. Per ERC, la defensa del plurilingüisme "s'ha arrencat al PSOE com un queixal" i, més enllà de les bones intencions, alerta que els socialistes "posen l'intermitent a l'esquerra, però giraran a la dreta". Des d'ICV-EUiA han titllat d'"oportunistes" les mesures socials anunciades.

Actualitzat
Al congrés d'aquest cap de setmana passat, el PSOE va contrarestar el Manifest per a la llengua comuna impulsat pel PP amb una defensa del plurilingüisme. A Catalunya, però, ni CiU ni ERC li donen gaire credibilitat.

El president de la federació, Artur Mas, ha lamentat aquest dilluns que "s'hagi venut" el PSOE com a garant de les llengües cooficials, quan "fan un reial decret per imposar a Catalunya per primera vegada en 25 anys la tercera hora de castellà". Mas l'ha definida com "un míssil en tota la línia de flotació de la immersió lingüística del català a l'escola" i ha fet notar que el PP "el va voler fer, però no s'hi va atrevir", mentre que els socialistes "l'han fet i l'estan executant". Per aquest motiu, Mas ha instat els socialistes catalans a pressionar perquè no sigui així.

De la seva banda, el portaveu d'Esquerra al Congrés, Joan Ridao, ha destacat que "l'únic bo" que el PSC ha aconseguit al congrés socialista és el pronunciament a favor del català. De tota manera, Ridao ha destacat que ha estat molt complicat d'obtenir i ha remarcat que "el pitjor del PSOE és la distància que hi ha entre el que predica i el que fa". Ridao també ha admès que hi ha propostes positives, com el plantejament de convertir  la llei d'avortament en una llei de terminis. Ara bé, ha avisat que el PSOE "és sensible a les pressions del PP" i altres vegades s'ha fet enrere en propostes com aquesta. També ha criticat que no hi hagi hagut "cap compromís" sobre el finançament o el camí cap a un model d'estat federal.

Pel que fa a ICV, el secretari general del partit, Jordi Guillot, ha celebrat idees com reconèixer el dret de vot dels immigrants a les eleccions municipals o la llei de l'avortamet, encara que ha afegit que són "oportunistes" perquè al PSOE "tenen l'especialitat d'obrir nous espais, quan les coses se'ls compliquen, en qüestions de drets civils".  
Anar al contingut