Barcelona

El PSC engega el Congrés de la renovació amb tots els candidats garantint una executiva d'unitat

El PSC té tres candidats i una direcció d'unitat. La formació ha encetat el congrés de la renovació després de les últimes desfetes electorals. Tres candidatures diferents aspiren a ocupar la primera secretaria que deixa José Montilla: els alcaldes de Lleida i Terrassa, Àngel Ros i Pere Navarro, i l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena. El quart aspirant, i fins ara número 2 del PSC, Miquel Iceta, s'ha retirat oficialment de la cursa després de constatar que no té prou suport. Els diferents candidats ja han garantit que, passi el que passi, hi haurà una executiva d'unitat. La votació del primer secretari i de l'executiva es farà per separat per permetre que tots puguin optar a formar part de la direcció.

RedaccióActualitzat
El XII congrés dels socialistes catalans ha arrencat a les 11 del matí d'aquest divendres amb una negociació entre els tres candidats que queden per liderar el partit. Àngel Ros, Joan Ignasi Elena i Pere Navarro han acordat amb l'actual primer secretari, José Montilla, que les votacions es faran per separat.

La decisió, que ha de ser ratificada pels més de 800 delegats, possibilitarà que el futur líder i relleu de Montilla pugui ser votat independentment de la resta de l'executiva. L'acord fa possible que el primer secretari es voti dissabte, a la tarda i, l'endemà, diumenge, s'elegeixi l'executiva. Això permetrà que els dirigents que no guanyin la primera secretaria puguin optar a formar part de l'executiva i que una cosa no sigui excloent de l'altra.

La negociació és un primer pas per a una executiva d'unitat. Els tres candidats ja s'hi han compromès: sigui qui sigui el successor de José Montilla en la primera secretaria del PSC, l'executiva recollirà tots els corrents.

En una intervenció davant els delegats, el tres candidats s'han mostrat partidaris de sumar esforços un cop hagi estat escollit el primer secretari. Pere Navarro ha garantit que si surt elegit confeccionarà una direcció "de síntesi" i ha fet un símil casteller afirmant que es proposa construir en el PSC un "3 de 10 amb folre i manilles", un "castell molt difícil però molt vistós".

En el mateix sentit, l'alcalde de Lleida s'ha felicitat del "debat d'idees" fet fins ara, i ha dit que farà "una executiva de sumar per canviar" si guanya el congrés. De la seva banda, Elena ha destacat que el PSC ha demostrat aquests mesos que es pot "contrastar sense barallar-se".

Pere Navarro, el favorit

Tot i la proposta unitària, els candidats miren recollint el 10% de suports necessaris per poder formalitzar la seva candidatura. Són 83 delegats. El llistó s'ha rebaixat a la meitat perquè Àngel Ros i Joan Ignasi Elena no arribaven al 20% d'avals necessaris. Amb aquestes xifres, un dels candidats sobresurt respecte dels altres. És Pere Navarro, alcalde de Terrassa, que té el suport de bona part dels delegats de l'àrea metropolitana de Barcelona i és l'home per qui apostava el mateix viceprimer secretari dels socialistes catalans.

Iceta es descarta

Iceta s'havia mostrat disposat a liderar el partit sempre que del congrés d'aquest cap de setmana en sortís una candidatura unitària. Veient que això no ha estat possible i que Pere Navarro cada cop suma més suports, Iceta ha abandonat les seves aspiracions i deixa oberta la possibilitat de no formar part de la nova direcció.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut