Barcelona

Els partits favorables a la consulta reclamen al PSC que se sumi al front per demanar el traspàs de competències

Al mateix temps que l'executiva dels socialistes catalans es reafirmava "majoritàriament" en el seu rebuig a demanar aquest traspàs, la resta de formacions catalanes valoraven el posicionament del PSC de cara al ple de dijous. CiU, ERC i ICV reclamen als socialistes catalans que se sumin al front per demanar a l'Estat el traspàs de les competències per celebrar el referèndum mentre el PP i C's en sentit contrari.

RedaccióActualitzat

Els partits catalans favorables a la consulta sobiranista del 9 de novembre han intensificat aquest dilluns les crides al PSC perquè se sumi al front per demanar a l'Estat el traspàs de les competències per celebrar el referèndum. Al mateix temps que l'executiva dels socialistes catalans es reafirmava "majoritàriament" en el seu rebuig a demanar aquest traspàs, la resta de formacions catalanes valoraven el posicionament del PSC de cara al ple de dijous.

El vicepresident del Parlament i membre de l'executiva de CiU, Lluís Corominas, considera que l'actual moment que viu Catalunya és històric i ha emplaçat els socialistes catalans a situar-se al costat dels partidaris del dret a decidir. Corominas ha insistit a "emplaçar el PSC" a votar a favor de la consulta "perquè ho portava en el seu programa electoral". El dirigent de la federació nacionalista ha recordat que, en el programa, els socialistes "apostaven, d'una manera clara, per una consulta", que definien com "acordada, no prèviament acordada", un fet que creu que "els compromet amb l'electorat".

Per la seva banda, Esquerra Republicana considera del tot incomprensible l'actitud del PSC en aquesta qüestió. El diputat republicà Oriol Amorós ha lamentat que "quan parlàvem d'independència, exigien consulta; quan es prepara una consulta, exigeixen un gran pacte entre partits i entitats; quan es constituteix el pacte entre partits i entitats, parlen que ha de ser més inclusiu; quan es fa una pregunta inclusiva, diuen que ha de ser acordada amb l'estat; i quan anem a acordar-la amb l'estat, diuen que no. Això no hi ha qui ho entengui"

El secretari general d'Iniciativa, Josep Vendrell, ha fet una apel·lació al PSC i reclama "que, per coherència, digui sí a l'exercici pràctic, concret i legal del dret a decidir".

PP i C's, en sentit contrari

En canvi, les dues formacions que més s'oposen a la celebració de la consulta, el Partit Popular i Ciutadans, pressionen els socialistes en sentit contrari. El diputat popular Enric Millo ha demanat al PSC que es mantingui ferm en contra de les aspiracions secessionistes i ha desitjat que, "quan es tracta de defensar aquest projecte comú que volem que protagonitzi Catalunya dins d'Espanya, el PSC estigui també fort i ferm al costat dels que defensem la democràcia".

Per últim, Ciutadans celebra que els socialistes es desmarquin a l'hora de demanar la transferència de les competències a través de l'article 150.2 de la Constitució. El seu secretari general, Matías Alonso, considera que la cúpula del PSC comença a veure "clara la trampa populista i retrògrada" del president de la Generalitat, però lamenta que el sector crític pugui desmarcar-se de la direcció en la votació del Parlament.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut