Ianukóvitx i l'oposició acorden un govern d'unitat, eleccions anticipades i el retorn a una Constitució que li retalla poders
El president d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, i els tres líders de l'oposició parlamentària, han estampat la seva firma en un acord que ha de posar pau als carrers del país després de tres mesos de protestes contra el govern. L'entesa inclou el restabliment de la Constitució del 2004 que retalla poders al president i la creació d'un govern d'unitat nacional. També estableix que aquest mateix any se celebraran eleccions anticipades presidencials, tot i que no se n'ha concretat la data.
El president d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, i els tres líders de l'oposició parlamentària, han estampat la seva firma en un acord que ha de posar pau als carrers del país després de tres mesos de protestes contra el govern.
Els ministres d'Afers Exteriors de França, Alemanya i Polònia han actuat de mediadors els últims dies per mirar de revertir l'escalada d'una crisi que ha acabat provocant un autèntic bany de sang, amb una vuitantena de morts.
Aquests ministres han estat testimonis de la firma de l'acord que inclou el restabliment de la Constitució del 2004 i la creació d'un govern d'unitat nacional. També estableix que aquest mateix any se celebraran eleccions anticipades presidencials, tot i que no se n'ha concretat la data.
L'acord firmat és en base a la proposta del mateix president d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, que havia anunciat la convocatòria d'eleccions presidencials anticipades, la formació d'un govern d'unitat nacional i l'aprovació de canvis constitucionals per tornar a la Carta Magna del 2004, fet que es traduirà en una reducció de les seves competències.
El carrer es manté més aviat calmat. És dia per recordar els morts despré de viure les jornades més sagnants des del començament de la revolta.
El Parlament vota tornar a la Constitució del 2004
Per la seva banda, el Parlament d'Ucraïna ha decidit tirar pel dret i ha votat la restitució de la Constitució del 2004, una de les mesures que Ianukóvitx ha anunciat. Ha estat després que la cambra oferís una imatge insòlita aquest dijous: els partits de l'oposició aprovant al Parlament, juntament amb el suport d'una trentena de membres del partit de Ianukóvitx, però sense el president de la cambra, una resolució per anul·lar l'operació antiterrorista a la plaça ordenada per Ianukóvitx. I, a més a més, ordenant a la policia que tornés a les seves bases.
Tres mesos de revolta
Les properes hores seran decisives per saber com es resol l'enfrontament amb el govern de Ianukóvitx, un enfrontament que després de tres mesos de revolta s'ha radicalitzat aquesta setmana, amb l'intent del president de desallotjar la plaça, que s'ha convertit en símbol de la protesta. Aquesta operació, amb franctiradors inclosos, ha escampat la mort entre els opositors proeuropeus, però també pot ser la tomba política de l'home inflexible que ostenta el poder.
Els manifestants han alliberat aquesta nit una setantena de policies retinguts. Inicialment havien de marxar amb autocar, però una gran massa ho impedia. Finalment han hagut de sortir a peu, escortats per alguns dels presents a la plaça.
Sancions?
Més que sancions, de moment només hi ha hagut amenaces d'aplicar-ne. Els ministres d'Afers Exteriors de la Unió van acordar la retirada de visats a membres del govern de Ianukóvitx, el bloqueig d'alguns dels seus comptes a l'estranger i també l'embargament de material antiavalots. Són mesures que no es faran efectives de manera immediata, sinó que s'adaptaran a l'evolució dels esdeveniments. Aquest migdia està prevista a Brussel·les una cimera extraordinària dels caps de la diplomàcia dels vint-i-vuit, que estudiaran possibles sancions contra el govern ucraïnès.
Els Estats Units també amenacen amb sancions, però insisteixen a buscar una sortida dialogada al conflicte.
--------------------------------------------------------------------------------------
Totes les cròniques de l'enviat especial de Catalunya Ràdio, Sergi Roca