La prohibició dels toros a Catalunya revoluciona la xarxa.
La prohibició dels toros a Catalunya revoluciona la xarxa.
Barcelona

La prohibició dels toros a Catalunya obre un intens debat a la xarxa entre els defensors i els detractors de les corrides

Toros, sí. Toros, no. Aquest seria a grans trets el resum d'una de les polèmiques que ha marcat la setmana. El Parlament de Catalunya aprovava aquest dimecres la prohibició de les corrides de toros a tot el territori català a partir del 2012, una decisió que ha aixecat molta polseguera. Els detractors de les corrides han aplaudit la decisió, mentre que els seus defensors més aferrissats lamenten que hagi tirat endavant una proposta que consideren injusta i fins i tot "inconstitucional". A banda de l'esfera política, la polèmica s'ha estès a través de la xarxa. Facebook, Twitter i diferents webs han traslladat el debat a internet.

Actualitzat
Les reaccions davant la prohibició dels toros a Catalunya no s'han fet esperar. El passat dimecres el Parlament aprovava amb 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions, la prohibició de les corrides de toros a tot el territori català a partir del 2012. Una aprovació que ha desfermat alegria i decepció gairebé a parts iguals entre els defensors i els detractors dels toros.

El debat a la xarxa

La polèmica per la prohibició dels toros, però, ha superat l'esfera política i s'ha traslladat a internet. Des d'aquí, diferents xarxes socials com Facebook o Twitter han seguit de ben a prop l'evolució del tema, fins i tot des d'abans que es fes la votació. Un seguiment que ha quedat palès amb algunes dades, com per exemple les que mostren com els termes "toros", "Cataluña" i "bullfighting", és a dir, "corrida de toros", van ser els més utilitzats a Twitter entre les 11 i les 12 de dimecres, dia de les votacions.

Des de Facebook, el rebuig o el suport a la mesura aprovada pel Parlament català també s'ha posat de manifest. A través de grups com "Si los toros son cultura, el canibalismo es gastronomia", amb més de 87.000 seguidors; "Todos los que estamos en contra de la corridas de toros y de los toreros", amb gairebé 2.700, o "Yo también prohibiría los toros en mi comunidad (y no soy de Cataluña)", amb més de 6.500, els detractors de les corrides han aplaudit la prohibició i han reclamat la necessitat que aquesta mesura es faci extensible a tot l'Estat.

Per contra, els defensors més aferrissats dels toros han aprofitat internet per fer sentir la seva veu i criticar el que consideren que és una llei injusta i desproporcionada. Grups com "A que consigo 1.000.000 de personas que si les gustan las corridas de toros", amb uns 20.000 seguidors; "Tu prohibes los toros, yo no compro productos catalanes", amb més de 6.500, o "I ♥ Toros", amb gairebé 4.800, defensen que la denominada "fiesta nacional" és cultura i que prohibir-la és fins i tot, "inconstitucional".

Sota aquesta premissa, el Partit Popular ha anunciat que presentarà una llei al Congrés per anul·lar aquest vet i proposar que els toros siguin declarats bé d'interès cultural. Una iniciativa que ha estat avalada pels aficionats taurins i, evidentment, pels toreros, i que serveix per reforçar la postura dels qui asseguren que aquest debat va molt més enllà de les sensibilitats personals i que s'està utilitzant amb finalitats polítiques.

El cert és que molts dels portals i fòrums d'internet, com www.vadebraus.com o www.burladero.com, les tertúlies i columnes periodístiques i polítiques, i fins i tot els mateixos grups de Facebook -alguns dels quals tenen un nom prou evident- deixen clar que la polèmica està servida.

Precisament aquest diumenge, grups protaurins es manifestaran a Barcelona coincidint amb la primera corrida de toros que se celebra a la Monumental des que es va aprovar la iniciativa. Una manifestació que ha posat en alerta els cossos policials pel risc que es produeixin enfrontaments.

Catalunya, segona comunitat autònoma a prohibir els toros

D'altra banda, molts usuaris han aprofitat la xarxa per expressar la seva sorpresa davant de l'expectació mediàtica generada al voltant de la votació del Parlament. Molts internautes no entenen per què s'ha generat aquesta reacció desmesurada, i més tenint en compte que Catalunya no és la primera comunitat autònoma a abolir les corrides.

L'any 1991 les Canàries va prohibir els toros, però els mitjans de comunicació i els partits polítics gairebé no se'n van fer ressò.

Aquest cop, diversos mitjans de comunicació internacionals, com la BBC britànica o la CNN americana, han seguit de ben a prop el debat parlamentari, i més de 300 periodistes s'han acreditat per assistir-hi.

Una llarga polèmica


A banda del debat i els enfrontaments generats arran de l'aprovació del Parlament, l'abolició de les corrides de toros ha estat una demanda llargament reivindicada a Catalunya. L'origen del vet va sorgir d'una iniciativa legislativa popular impulsada per la plataforma Prou!, que va començar a recollir signatures al desembre del 2008. Al juliol del 2009 va presentar-ne un total de 180.000. Llavors la iniciativa legislativa popular va ser admesa a tràmit fins que finalment aquest dimecres ha tirat endavant gràcies als vots a favor d'Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya-Verds, i la majoria dels de Convergència i Unió.

Tant el PSC com CiU havien donat llibertat de vot als seus diputats i cadascú ha votat el que ha volgut. El mateix president de la Generalitat, José Montilla, ha explicat que ell ha votat en contra de la prohibició exercint el seu dret a vot.
Anar al contingut