Un moment de l'acte del PSC amb els seus ciberactivistes
El PSC ha convocat els seus ciberactivistes.
janquim

Montilla demana als ciberactivistes del PSC que l'ajudin a guanyar a la xarxa i a les urnes

Arreu del món la política s'acosta cada vegada més a les xarxes socials i en general a l'ús d'internet. Les properes eleccions catalanes també seran una prova d'aquesta tendència. Si fa unes quantes setmanes el 3cat24 informava del llançament d'una xarxa social pròpia per part de CiU, avui ha estat el PSC el que ha convocat els seus ciberactivistes. José Montilla se'ls ha adreçat al final de la jornada per advertir-los que no esperin consignes.

Actualitzat
Ara bé, també els ha deixat clar que no poden esperar consignes. "No us demano que sigueu soldats digitals i rebeu ordres, com fan d'altres", ha dit, "a nosaltres ens calen activistes crítics i creatius, lliures i oberts".

Montilla ha fet aquesta petició d'ajuda davant d'un centenar llarg de militants i simpatitzants convocats a la primera jornada de ciberactivisme, que ha tingut lloc des de primera hora del matí a la seu barcelonina del PSC, al carrer de Nicaragua.

En la seva breu intervenció, Montilla ha exposat els seus principis en matèria digital i s'ha declarat partidari de la universalitat, "perquè tothom accedeixi a internet", i la neutralitat a la xarxa, "perquè la transmissió de coneixement es faci sense privilegis ni censures".

També ha fet un balanç de l'obra de govern en aquests assumptes i ha destacat l'èxit del web gencat.cat o l'Oficina Virtual de Tràmits, assegurant que "hem fet feina de pedra picada mentre altres es van dedicar al cartró pedra", en una referència als projectes a internet del govern de CiU.

Una estona abans d'aquesta cloenda, Montilla ha participat en un debat amb diversos càrrecs electes que tenen presència destacada a les xarxes socials.

Missatges difícils

Aquest seria el cas de la diputada al Congrés Lourdes Muñoz, que ha recorregut al tòpic que "les propostes d'esquerra són més complicades d'explicar". Muñoz ha fet servir un altre lloc comú per convidar els militants socialistes a l'acció a internet: "La dreta té els diners i nosaltres tenim la gent. Ara disposem d'eines gratuïtes que ens permeten posar en contacte les persones".

Per la seva banda, la diputada al Parlament Montse Capdevila ha assegurat que les noves tecnologies permeten una connexió més immediata amb els ciutadans, una asseveració que també comptava amb el suport del regidor barceloní Guillem Espriu o l'alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, que té entre els seus contactes a Facebook l'equivalent al 10% del cens d'aquesta localitat.

José Antonio Donaire, exdiputat al Parlament, ha subratllat la importància dels blogs, les xarxes socials o el Twitter, però per damunt d'aquestes eines ha volgut exposar la seva tesi que el que de debò té sentit és l'adopció d'una actitud nova basada en la conversa. Per això ha convidat els assistents a saber escoltar, a defensar una noció de "democràcia deliberativa".

Política a la butxaca

El consultor Antoni Gutiérrez Rubí ha proposat als ciberactivistes del PSC que s'aboquin a l'ús del mòbil, l'eina que ara mateix viu una expansió més notable entre els ciutadans. Els mòbils amb connexió a internet permeten comunicar-se amb una eina que les persones tenen a la butxaca. Per això la seva frase de resum ha sigut tan rotunda com simple: "S'ha d'arribar a la butxaca de les persones", i ha llançat una invitació a practicar la "política mòbil, perquè la vida ja és mòbil". Un dels exemples que ha posat és l'aplicació per a iPhone del president italià, Silvio Berlusconi.

Les primeres jornades de ciberactivisme que organitza el PSC han comptat amb la presència, a més, del portaveu al Parlament, Miquel Iceta, el cap de campanya, Jaume Collboni, i uns quants càrrecs electes que han compartit amb militants de base les diferents sessions.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut