Protesta ciutadana pel retard en la reforma del carrer Pere IV
Entitats veïnals i culturals del Poblenou, aplegats a la Taula Ciutadana Eix Pere IV, han fet una acció de protesta per denunciar el retard en les obres que han de millorar i revitalitzar el carrer Pere IV per convertir-lo en un eix cívic i cultural. Les obres havien de començar l'any passat, però s'han endarrerit. L'Ajuntament de Barcelona ho justifica pel procés de participació ciutadana i reafirma la voluntat de tirar endavant la transformació urbana. Els veïns denuncien que no hi ha partides en el pla d'inversions per a aquest any i que el carrer viu una situació de degradació, amb un 40 per cent de comerços tancats.
Amb tres quilòmetres de llarg, el carrer Pere IV ha vertebrat el Poblenou al llarg de la seva història. Però el tancament de les fàbriques i el desplaçament de l'activitat econòmica ho han canviat tot. Hi ha molts solars buits, comerços tancats i pisos inacabats des de l'inici de la crisi.
Fa anys que les entitats del barri demanen accions per revitalitzar el carrer i el seu ric patrimoni industrial. L'Ajuntament de Barcelona va anunciar un projecte de transformació urbana per fer-hi un eix cívic i cultural. També la posada en marxa de projectes relacionats amb les ciutats intel·ligents, com a les naus de Ca l'Alier, on ha d'anar l'empresa tecnològica Cisco, i la recuperació del patrimoni industrial per a usos culturals com les naus de l'antiga fàbrica Oliva Artés o la Sala Beckett.
Les obres s'havien d'iniciar l'any passat en el tram central, però encara no han començat. Avui, la Taula Ciutadana Eix Pere IV, que aplega diverses entitats, ha fet una acció per alertar de la situació crítica del carrer, amb un nombre creixent de comerços tancats. Salvador Clarós, president de l'Associació de Veïns del Poblenou, i Joan Maria Soler, de la Taula Pere IV, han atribuït el retard al fet que l'Ajuntament ha prioritzat actuacions en altres zones de la ciutat.
Joan Maria Soler afirma que "les inversions que fa l'Ajuntament no van als barris populars. Per a la millora de Pere IV s'havien pressupostat vuit milions d'euros, i veiem que s'han desviat a altres indrets. Estem realment molt indignats."
Segons l'Ajuntament, les obres començaran el mes d'octubre amb una inversió de prop de 300.000 euros, i més de 6'5 milions d'euros l'any que ve. Atribueix el retard "al laboriós treball de posar-se d'acord amb el veïnat i les entitats sobre la reforma d'aquest eix i arribar a un pacte sobre com abordar la primera fase de la reforma amb garanties." L'Ajuntament reafirma el compromís amb el projecte de crear un eix cívic, des del parc de la Ciutadella fins el Besòs, i ha convocat per a dijous que ve una reunió del grup motor del procés participatiu, per informar-los del planejament previst.
Des de la Taula Pere IV dubten que la inversió prevista sigui suficient per revertir la degradació del carrer. Les entitats que en formen part proposen una revitalització social, cultural i econòmica del carrer i plantegen "un altre model de fer ciutat, menys lligat als capitals financers i més centrada en el protagonisme de les persones i el seu patrimoni comú." Han fet diverses propostes per a l'ús temporal, cultural i social, d'edificis i solars. Un dels exemples és un terreny al costat de Ca l'Alier, que és una unitat d'actuació del 22@, amb planejament aprovat, però que fa anys que està aturat.
Tal com explica Salvador Clarós, president de l'Associació de Veïns del Poblenou, "estem demanant que els propietaris facin una cessió a la Taula Eix Pere IV perquè aquí es pugui executar un hort urbà que podria tenir una hectàrea i mitja i podrien donar llocs de treball mentre no s'executi el que està en el planejament."
Les entitats seguiran amb accions i amb intervencions artístiques per implicar el veïnat en la dinamització de Pere IV, com la que s'està fent en les persianes de diversos comerços del barri, on s'ha pintat les cares de veïns que ha plasmat el col·lectiu Rebobinart.