Moscou

Putin retira les tropes a la frontera amb Ucraïna i demana ajornar el referèndum a l'est del país

Demana a les regions russòfones que ajornin el referèndum previst per diumenge i acata les presidencials del 25 de maig

RedaccióActualitzat

Vladímir Putin adopta un to conciliador amb Ucraïna, després de mesos de tensió. El president rus ha anunciat la retirada de les tropes que havia desplegat a la frontera amb el país veí, on l'OTAN calcula que hi havia desplegat 40.000 homes. Precisament, l'OTAN ha informat en un comunicat que no té constància de la retirada, que podria arribar després els esforços diplomàtics de la Unió Europea i els Estats Units.

Al mateix temps, Putin ha instat els prorussos de les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk a ajornar el referèndum d'independència que s'hi havia de fer diumenge i ha acceptat per primera vegada les eleccions presidencials convocades per Kíev per al 25 de maig. El líder de l'autoanomenada República Popular de Donetsk, Denís Puixilin, ha explicat que la idea de Putin es debatrà aquest dijous en assemblea.

En una compareixença al costat del president de torn de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), Putin ha demanat als "partidaris de la federalització" que deixin per a més endavant la consulta de l'11 de maig per crear "les condicions necessàries per al diàleg".

El president rus també ha exigit la "fi immediata" de les operacions militars "de càstig" que el govern de Kíev ha llançat a l'est d'Ucraïna. Malgrat el to conciliador, Putin no s'ha estat de dir que els responsables de la crisi actual són els autors del "cop" que va expulsar del poder, el febrer passat, l'aleshores president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx.

Desconcert davant el gir de Putin

El gir en la crisi d'Ucraïna de Vladímir Putin ha agafat amb el peu canviat tant els Estats Units com Europa. Des de l'altra banda, hi ha recel. L'OTAN diu que, de moment, no ha detectat moviments de tropes. El govern de Kíev veu amb desconfiança qualsevol moviment de Moscou. També hi ha desconcert entre els activistes prorussos.

El gir en el discurs de Putin té lloc el mateix dia que fonts comunitàries han comentat que la Unió Europea i els Estats Units preparen més sancions contra Rússia. Els ministres d'Exteriors europeus hi podrien donar llum verda dilluns que ve en una reunió a Brussel·les, en cas que considerin insuficients els gestos que ha començat a fer el Kremlin.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut