Partidaris de Mohamed Mursi protesten contra les noves autoritats davant d'una mesquita del Caire. (Foto: Reuters)
Partidaris de Mohamed Mursi protesten davant d'una mesquita del Caire. (Foto: Reuters)
El Caire

Un mort i dos ferits en un atac islamista al nord del Sinaí en aquest "divendres de rebuig"

A banda dels atacs islamistes contra els punts de control, els Germans Musulmans han convocat protestes contra el cop militar d'Egipte per després de la pregària d'aquest divendres. L'exèrcit, quepermetrà les protestes pacífiques, manté retingut Mursi però no se sap on. Mentrestant, desenes de milers d'egipcis han tornat a omplir la plaça Tahrir per celebrar l'enderrocament del govern

RedaccióActualitzat
En les primeres hores del "divendres de rebuig", un soldat ha mort i dos més han quedat ferits en un atac portat a terme per grups armats contra diversos punts del nord del Sinaí egipci, segons l'agència estatal de notícies Mena. La víctima ha rebut un tret al cap en un punt de control de la zona de Sheij Zaued, on també han quedat ferits els dos companys.

Però hi ha hagut altres atacs islamistes. Un grup d'homes emmascarats han obert foc des de vehicles tot terreny contra punts de control prop de l'aeroport internacional d'Al-Arish, capital del nord del Sinaí i propera a la frontera de la franja de Gaza. Immediatament després, un helicòpter militar ha començat a perseguir els atacants. Altres grups armats també han disparat contra la policia en tres llocs de control i en el campament de la seguretat central d'Al-Ahrash, a Rafah. Les forces egípcies han respost amb trets.

Després de la caiguda del règim de Hosni Mubarak el 2011, la península del Sinaí s'ha convertit en focus d'inestabilitat i escenari d'atacs contra policies i gaseoductes, contraban i segrestos.

Mentrestant, hi ha un desplegament militar i policial al Caire, sobretot al voltant de Ciutat Nàsser i a la Universitat del Caire, on es reagrupa el gruix dels seguidors dels Germans Musulmans. La confraria islamista ha fet una crida a manifestar-se massivament i de forma pacífica contra el cop militar per després de la pregària d'aquest divendres. En la tradició islàmica, el divendres és el dia sagrat. De fet, durant la Primavera Àrab de l'any 2011, es van produir diversos "divendres de la ira" a diferents països àrabs i la dimissió de Mubarak, a causa de la pressió popular, també va ser un divendres.

Les mobilitzacions tindran el seu contrapunt en les manifestacions multitudinàries dels qui defensen el cop i la caiguda de Mohamed Mursi. Desenes de milers d'egipcis han tornat a omplir la plaça Tahrir del Caire per celebrar l'enderrocament de Mohamed Mursi, el primer president escollit democràticament que ha estat apartat de la presidència per un cop d'estat. Els partidaris de Mursi, però, alerten del perill real que hi hagi d'una explosió social més enllà d'Egipte.

L'exèrcit, per la seva banda, permetrà les protestes pacífiques i manté retingut Mohamed Mursi però no se sap on. De tota manera, els militars han advertit que no toleraran cap amenaça a la seguretat del país. L'exèrcit ja ha dictat unes 300 ordres d'arrest en la seva ofensiva contra els Germans Musulmans. Entre ells, el guia suprem del moviment, que ha estat detingut acusat d'instigar l'assassinat de manifestants pacífics contraris a Mursi, segons fonts de les forces de seguretat.

Tot plegat l'endemà que ha assumit la presidència interina del país el cap del Tribunal Constitucional, Adli Mansur, que haurà de convocar i supervisar les pròximes eleccions presidencials.
Anar al contingut