Van Rompuy confia que Espanya "continuï sent un estat membre unit i fiable"
El president del Consell Europeu ha anat més enllà de les respostes habituals de la Unió en ser preguntat pel procés català. La Comissió Europea, en canvi, ha optat per no fer cap comentari sobre l'anunci de la data i la pregunta de la consulta proposada pel 9 de novembre del 2014.
L'anunci de la data i pregunta de la consulta ha agafat el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, a Madrid, des d'on ha dit que confia que Espanya continuï unida. Preguntat pel procés català a la roda de premsa conjunta amb Mariano Rajoy, Van Rompuy ha anat més enllà de les respostes habituals de la Unió i ha afegit que, com a belga, ell sempre ha estat "en contra del separatisme", encara que això "no vol dir que no es pugui treballar en una altra organització de l'estat".
Van Rompuy ha afirmat, per una banda, que aquest és un tema "intern" d'Espanya. En segon lloc, que els tractats de la UE deixaran d'aplicar-se de forma automàtica en un Estat independent que sorgeixi d'un estat membre, i que el nou Estat pot demanar tornar a entrar a la UE i ho farà si tots els estats membres hi estan d'acord. I en tercer, ha anunciat que espera que Espanya "continuï sent un estat membre unit i fiable de la nostra UE".
La reposta de Van Rompuy contrasta amb la d'Olivier Bailly, portaveu comunitari de la CE ha dit que "no tenim cap comentari a fer sobre aquest anunci que és un afer intern espanyol."
L'executiu comunitari està seguint els esdeveniments però només valorarà les conseqüències legals de la independència si rep una petició explícita d'un estat membre.
En la seva última declaració sobre Catalunya, el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, en una resposta escrita precisament a l'eurodiputat de CiU, Ramón Tremosa, va tornar a deixar clar que Catalunya quedaria fora de la UE si s'independitza.
Barroso, va recordar que "la UE es basa en els Tractats, aplicables únicament als estats membre que els han aprovat i ratificat. Si una part del territori d'un Estat membre deixés de ser part d'aquest Estat per convertir-se en un nou estat independent, els Tractats ja no serien aplicables en l'esmentat territori". i va afegir que "Si una Catalunya independent desitgés formar part de la UE, hauria de demanar l'adhesió, que ha de ser acceptada "unànimement" pels 28 estats membre i sotmesa "a la ratificació de tots els Estats membres i de l'Estat candidat".
Altres reaccions internacionals
El Departament d'Estat nord-americà també ha evitat pronunciar-se sobre l'anunci de la consulta i ha dit textualment que "aquest és un afer que han de decidir els ciutadans d'Espanya".