Diferents veus en el sí del PP es desmarquen de la reforma de la llei de l'avortament
La delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, s'ha mostrat "més d'acord a fer una regulació de terminis", "però he d'acceptar la mesura que ha pres el meu partit". L'alcaldessa de Zamora i el president del PP de Guipúscoa també han manifestat el deu desacord amb alguns punts de la reforma.
La delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, s'ha distanciat del que ha qualificat d'"opinió majoritària" al seu partit pel que fa a la reforma de la llei de l'avortament del govern Rajoy. Cifuentes s'ha mostrat partidària d'una regulació de terminis, com l'actual, i no de la de supòsits que preveu la llei impulsada pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón.
"Estic més d'acord a fer una regulació de terminis, però he d'acceptar la mesura que ha pres el meu partit", ha dit després de reconèixer que es tracta d'una qüestió "molt complicada" que provoca "una gran divisió". En una entrevista a RNE, la delegada del govern espanyol a Madrid ha tret importància a aquesta discrepància amb la línia oficial del PP i ha afegit que calia reformar la llei socialista del 2010, que té aspectes amb què, segons ha assegurat, no està "gens d'acord". Entre aquests supòsits ha citat que una noia de 16 anys pugui avortar sense coneixement dels pares i que es dispensi la pastilla de l'endemà sense recepta mèdica.
Cifuentes, que s'ha mostrat sorpresa per les crítiques a la llei, perquè respon a un "compromís electoral", també ha volgut remarcar que l'avantprojecte de llei està en un estadi "molt inicial" que encara pot experimentar modificacions.
Aquesta no ha estat l'única reacció que ha posat en qüestió la reforma de la llei de l'avortament en el si del PP. L'alcaldessa de Zamora, Rosa Valdeón, ha assegurat que farà arribar al Ministeri de Justícia la seva disconformitat amb la reforma. "És veritat que la llei anterior necessitava una actualització, però el que no és raonable és que s'elimini l'avortament quan hi hagi risc de malformació del fetus". Valdeón ha afirmat que és una "incongruència" que el sistema sanitari públic espanyol, "que és dels millors que existeixen al món", es facin proves per veure l'estat del fetus i, en cas de detectar alguna cosa, no s'ofereixi la possibilitat de decidir lliurement si es vol interrompre l'embaràs.
El president del PP de Guipúscoa, Borja Sémper, ha admès que hi ha aspectes de la reforma que "no li agraden" i ha defensat que el projecte es voti "en consciència" perquè "els partits polítics no han de ser sectes". Sémper considera que l'avantprojecte de llei hauria "d'afinar una mica més" en allò relatiu a les malformacions del fetus i que s'hauria de trobar l'equilibri per respectar el dret de la dona a decidir sobre el seu propi cos.