El Consell d'Estat aprova per unanimitat la impugnació del 9-N alternatiu
L'òrgan consultiu assegura que ha trobat prou motius per a la impugnació; sobretot, perquè es manté la mateixa doble pregunta
Creuen que el procés participatiu "eleva" la gravetat de la consulta inicial perquè "s'ometen algunes de les més elementals garanties democràtiques"
El Consell de Ministres d'aquest divendres podria aprovar el recurs al Constitucional
La Comissió Permanent del Consell d'Estat ha aprovat per unanimitat el dictamen favorable a la impugnació de la consulta alternativa del 9 de novembre. L'òrgan consultiu assegura que ha trobat prou motius per portar-la a terme. Bona part es basa en el fet que el 9-N alternatiu manté la pregunta inicial de si es vol que Catalunya sigui un Estat i, en cas afirmatiu, si es vol que sigui independent, que ja havia estat declarada suspesa pel Constitucional, i en la participació de funcionaris de la Generalitat i Mossos d'Esquadra.
El dictamen l'ha redactat la secció primera del Consell d'Estat, que dirigeix Landelino Lavilla, que també va redactar l'informe sobre els recursos que l'executiu va presentar contra la llei de consultes i el decret de convocatòria del referèndum del 9-N.
"S'ometen algunes de les garanties"
En el dictamen aprovat, el Consell d'Estat argumenta que el procés participatiu "eleva" la gravetat de la consulta suspesa pel Tribunal Constitucional perquè "s'ometen algunes de les més elementals garanties constitucionals".
L'òrgan creu que el fet que Mas o la Generalitat no hagin aprovat un decret de convocatòria del "procés de participació ciutadana" de cap manera impedeix "apreciar l'existència d'un acte jurídic administratiu de convocatòria ja formalitzat" i, a més, "evidencia un propòsit d'eludir el control de la jurisdicció constitucional".
El dictamen també considera que l'objecte i els elements essencials de la nova consulta són "substancialment idèntics" als de la consulta convocada en primer lloc i que el procés participatiu, "lluny d'atenuar els vicis d'inconstitucionalitat" que hi havia, n'eleva "la gravetat". El fet que no es garanteixi la neutralitat dels responsables del procés i la prèvia determinació de l'univers de votants, el Consell d'Estat creu que "atempta contra la llibertat i la igualtat del sufragi que és regla habitual de qualsevol sistema democràtic".
La decisió arriba després que l'executiu de Mariano Rajoy va demanar a l'òrgan consultiu que informés amb caràcter d'urgència sobre les actuacions de la Generalitat "relatives a la convocatòria dels catalans, catalanes i persones residents a Catalunya perquè manifestin la seva opinió sobre el futur polític de Catalunya el dia 9 de novembre mitjançant un anomenat procés de participació ciutadana".
Divendres, Consell de Ministres
L'informe del Consell d'Estat sobre el procés participatiu del 9 de novembre el tindrà sobre la taula l'executiu de Rajoy de cara a la reunió del Consell de Ministres d'aquest divendres, que podria aprovar el recurs al Constitucional contra el nou 9-N. De fet, els serveis jurídics de l'Estat ja treballen en la redacció del recurs.