Moscou

Rússia rebutja la resolució francesa per sortir de Geòrgia i exigeix condicions polítiques

Rússia està disposada a mantenir el pols a la comunitat internacional i ha rebutjat l'última proposta presentada per França davant les Nacions Unides per forçar Moscou a retirar les seves tropes de Geòrgia. L'ambaixador rus a l'ONU ha qualificat el document de pura propaganda de "distracció". El text exigeix al Kremlin la seva retirada immediata a les posicions anteriors a l'inici del conflicte. Moscou insisteix que la presència de tropes russes no suposa un incompliment del pla de pau. França, en canvi, creu que si Moscou continua en territori georgià es fa impossible solucionar el conflicte.

Actualitzat

L'esborrany presentat al Consell de Seguretat de l'ONU insta Rússia a complir un alto el foc immediat i a retirar-se de Geòrgia. La proposta està en la línia de la declaració adoptada per l'OTAN, que defensa la integritat territorial de Geòrgia i demana a Moscou que abandoni el país. Si el Kremlin no afluixa la corda, l'OTAN amenaça de revisar les relacions amb Rússia.

Després que l'Aliança Atlàntica aprovés aquesta resolució, el presidet rus, Dmitri Medvédev, va comunicar al seu homòleg francès, Nicolas Sarkozy, que retiraria les tropes de Geòrgia entre els dies 21 i 22 d'agost. Totes, excepte un contingent de 500 soldats que realitzarien tasques de seguretat.

El representant rus a l'ONU, Vitali Churkin, assegura que la resolució francesa incompleix el pla de pau signat la setmana passada amb Geòrgia. "No podem acceptar que només es faci referència a dos dels sis punts del pla i que no s'hi incloguin condicionaments polítics", ha afirmat. Rússia es defensa de les acusacions i al·lega que està complint el que s'ha pactat i que ha iniciat la retirada dels seus efectius.

L'ambaixador georgià ha volgut denunciar davant el Consell de Seguretat el que sobre el terreny estan fent els soldats russos. Pillatge, destrucció d'infraestructures i una "neteja ètnica per assolir objectius polítics" són algunes de les acusacions que ha deixat anar el diplomàtic.

Rússia ho desmenteix i afirma que només s'estan duent a terme accions de seguretat, com la destrucció d'arsenals, accions previstes en el pla de pau.

Un dels mediadors, França, considera que no hi ha cap motiu que justifiqui la presència de militars russos a Geòrgia. L'objectiu de la ressolució presentada a l'ONU era aconseguir que Moscou sortís completament de territori georgià. París creu que aquest pas és indispensable per trobar una sortida real al conflicte. La negativa de Moscou dificulta les negociacions. De moment, França no ha especificat si sotmetrà la resolució a la votació del Consell de Segureatat per forçar el vet rus. París espera veure si Moscou compleix la seva promesa de retirar els seus efectius entre el 21 i el 22 d'agost.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut