"Trasplantant la vida", al "Sense ficció"

L'increïble èxit del model de trasplantaments d'Espanya, creat en hospitals de Catalunya, és ara una referència a països de tot el món. Aquest documental

L'increïble èxit del model de trasplantaments d'Espanya, creat en hospitals de Catalunya, és ara una referència a països de tot el món. Aquest documental descobreix el secret de l'èxit, un secret més humà que tècnic, un coneixement fet a base d'anys de lluita i d'experiència que ara s'exporta al món. "Sense ficció" va oferir aquest documental la mateixa setmana de La Marató 2011.

Amb rodatges que s'han fet durant sis mesos a l'Hospital Clínic de Barcelona i a hospitals de països tan diferents com Alemanya i l'Iran, la història se centra en el treball del Dr. Martí Manyalich, assessor de trasplantaments català. Viatja constantment pel món per ensenyar el model, tant a països en desenvolupament com a països rics i sofisticats. A Alemanya sorprèn que la taxa de trasplantaments sigui molt més baixa que a Espanya. A l'Iran, malgrat les diferències culturals, i sobretot gràcies a una doctora exalumna del Dr. Manyalich, s'està explotant l'èxit del model.

En el seguiment del Dr. Manyalich s'observa el treball sensible dels seus alumnes amb les famílies, tant dels donants com dels receptors. També el seu treball als hospitals, on tracten amb una cadena d'altres metges i altres professionals per fer els trasplantaments possibles. Es demostra així que aquests metges són imprescindibles per a l'èxit. Són metges amb un paper discret, una figura poc coneguda pel públic però essencial per al model, que s'anomenen "coordinadors de trasplantaments". Ells es fan responsables d'un moment tan delicat, on el dol d'alguns es converteix en l'esperança dels altres.

Anar al contingut