Brussel·les

Europa firma l'acord d'associació amb Ucraïna que va desencadenar la revolta i estudia com reduir la dependència del gas rus

Sobre la taula dels líders dels Vint-i-vuit hi ha també el debat de com superar la dependència energètica amb Rússia. La por a les repercussions ha pesat a l'hora d'acordar sancions econòmiques contra el govern de Putin per l'annexió de Crimea.

RedaccióActualitzat

Els líders dels 28 membres de la Unió Europea i les noves autoritats ucraïneses han firmat aquest divendres l'acord d'associació que el passat mes de novembre va rebutjar l'anterior govern de Kíev i que va desencadenar la crisi que ha transformat no només les relacions de poder al país sinó també les seves fronteres. Un acord que, de moment, només afectarà la part política a l'espera que es ratifiqui el component econòmic.

En els quatre mesos transcorreguts des d'aquell primer intent, el país ha viscut una revolta, ha destituït l'anterior govern i el president deposat del país, Víktor Ianukóvitx, ha perdut la península de Crimea, que ha decidit en referèndum annexionar-se a Rússia.

Una annexió que encara cueja i que també serà tema de conversa en aquesta segona jornada de la cimera de caps d'Estat i de govern europeus. Està previst que la Unió faci pública l'ampliació de la "llista negra" de russos i ucraïnesos sancionats per aquest moviment però també hi haurà sobre la taula la discussió de com superar la dependència energètica del bloc comunitari amb les importacions procedents de Rússia, una dependència que està al darrere de la prudència que han mostrat els Vint-i-vuit en la seva reacció a l'annexió de Crimea a la Federació Russa.

El gas frena les sancions

El 30% del gas que la Unió Europea importa de l'exterior procedeix de Rússia. I, d'aquest percentatge, la major part arriba a territori comunitari a través d'Ucraïna, que és el principal Estat de trànsit.

Reduir aquesta dependència és una assignatura pendent des de fa anys. Segons els líders europeus, la Unió hauria d'accelerar la diversificació del seu subministrament energètic i n'hauria millorar l'eficiència, i també hauria continuat desenvolupant fonts d'energia pròpies i renovables.

Espanya, que rep d'Algèria el 42% del gas que importa, va aprofitar el primer dia de la trobada amb els líders europeus per defensar el projecte de connexió de gas Midcat, que connectarà Espanya amb França a través de Catalunya.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut