Montoro nega que hagi aparcat la reforma del finançament, però posa com a condició que s'acabi el "conflicte polític"
Montoro nega que hagi aparcat la reforma del finançament però posa com a condició que s'acabi el "conflicte polític"
El govern espanyol no ha aparcat la reforma del finançament. Ho ha assegurat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Després de les crítiques de Catalunya al Consell de Política Fiscal i Financera, Montoro ha explicat que no hi ha cap ajornament de la negociació, sinó que s'ha posat una condició a les comunitats: que s'acabi el conflicte polític.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montoro ha afirmat que no és cert que hagin "deixat de banda la reforma del finançament autonòmic". El ministre ha explicat, però, que només va posat una condició a les comunitats: "que no hi hagi més conflicte polític". El titular d'Hisenda ha demanat explícitament que es deixin d'establir greuges comparatius entre les comunitats. Assegura que ja n'hi ha prou del "tots contra tots i junts contra l'Estat".
Montoro explica que també va deixar clar als representants de les comunitats que "no hi ha més diners". I, en aquest context, no s'amaga que l'Estat prefereix fer una rebaixa fiscal. Argumenta que reduir impostos "arriba a més gent" que no pas donar diners a les comunitats. Montoro va més enllà i afirma que "abaixar impostos és la millor fórmula de finançament autonòmic que hi ha".
Oberts a negociar la reforma fiscal
Precisament sobre la reforma fiscal, el ministre ha deixat clar que també estan oberts al diàleg. Ha explicat que els temes més polèmics, com la tributació de les indemnitzacions per acomiadament, no estan tancats i que hi ha camí per recórrer en una negociació.
Malgrat aquesta oferta, el ministre ha tret pit per una reforma fiscal que considera equitativa. En el cas concret de la tributació dels acomiadaments, per exemple, ha destacat que "només hauria afectat un 20%" de les persones que es van quedar sense feina el 2013.
Montoro ha dirigit un retret a l'oposició, a la qual ha demanat que "deixi de fer tanta campanya i s'assegui a parlar".
Tret de sortida als pressupostos
Mentre dura l'estira-i-arronsa polític, els pressupostos del 2015 ja han començat a caminar. El govern espanyol ha fet el primer pas, i un dels més importants, que dóna el tret de sortida als comptes: marcar el sostre de dèficit. Serà del 2,9%, sis dècimes menys que aquest any.
Com ja es va avançar en el Consell de Política Fiscal i Financera, l'Estat haurà de retallar uns 6.000 milions. El Consell de Ministres ha aprovat els objectius d'ingressos i de despesa per al 2015. Es preveu un augment dels ingressos d'un 4,3% fins als 133.712 milions d'euros, i un sostre de despesa de 129.060 milions. L'objectiu de dèficit és del 2,9%, 30.959 milions d'euros. Per aquest any, el dèficit permès és del 4,3%.
Montoro ha destacat que, malgrat les retallades, "no es planteja una nova reducció de la despesa pública en termes absoluts", sinó que es conté l'increment, de manera que "no hi haurà nous ajustos a la baixa de la despesa pública" perquè "no calen per consolidar els objectius".
Dèficit zero autonòmic el 2017
Les xifres que ha presentat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anat acompanyada de les Comunitats Autònomes i les entitats locals. Per a les comunitats, es permet un dèficit del 0,7% i es marca un camí fins al dèficit zero el 2017. El 2016, el sostre se situa en el 0,3%. Catalunya ja va deixar clar que estava en contra de la proposta del govern espanyol, que inclou un dèficit de l'1% aquest any.
Els ajuntaments s'han compromès a mantenir l'equilibri pressupostari al llarg del període.