1.977.531 persones han votat fins a les 18 hores
Governació destaca que la jornada del 9-N transcorre amb "absoluta normalitat" i sense cap incident remarcable
Ortega agraeix als voluntaris i participants una jornada "modèlica" en civisme i "qualitat democràtica"
Les cues i l'emoció han estat presents al llarg del dia als locals de participació
Fins a les 6 de la tarda han votat en el procés participatiu 1.977.531 persones, segons ha informat la vicepresidenta del govern de la Generalitat, Joana Ortega. Això vol dir que, quan falten dues hores per al tancament dels locals, es frega la xifra dels 2 milions de participants.
Per vegueries, la distribució és la següent:
Alt Pirineu i Aran: 21.768
Barcelona: 1.228.940
Catalunya central: 186.991
Girona: 232.458
Lleida: 112.685
Tarragona: 139.374
Terres de l'Ebre: 55.315
El govern espanyol ja ha fet saber que no dóna "cap validesa" a aquestes xifres.
Normalitat i cues per votar
Joana Ortega ha destacat en la compareixença a mitja tarda que la jornada ha transcorregut amb "absoluta normalitat" i sense cap incident remarcable. També ha agraït tant a les persones que hi han participat com als més de 40.000 voluntaris que hagin contribuït a una jornada fins ara "modèlica" en civisme i també en "qualitat democràtica a ulls de tot el món".
Governació ha informat durant el matí que les 6.695 meses de participació, repartides pels 1.317 punts de participació, s'han constituït sense problemes. De fet, els incidents han estat molt puntuals i aïllats.
La imatge de la jornada han estat les cues llargues en molts locals per poder votar, en alguns casos superiors a l'hora, i l'emoció que moltes persones expressaven pel fet de poder-se pronunciar sobre l'estatus polític de Catalunya. A l'estranger, les cues encara han estat més llargues i a Londres, per exemple, han arribat a les cinc hores.
El dia ha donat per moltes situacions curioses, des dels bessons nascuts aquest 9-N fins al pare de Pere Navarro votant amb la imatge d'Artur Mas penjada al coll. Els avis -alguns dels quals centenaris- que han anat a posar la papereta a l'urna o la gent que ha votat pel "no" també han estat protagonistes de la jornada, així com les cares conegudes que també s'han acostat als locals de participació.
A les xarxes el procés se segueix amb molta atenció, tant a Catalunya com a l'estranger. Una mostra de l'interès que ha despertat el 9-N és la presència de més de 200 mitjans de comunicació internacionals a Barcelona i el ressò que se n'ha fet la premsa estrangera.
Interior ha facilitat a la Fiscalia la llista de locals públics oberts per votar, tal com va ordenar la mateixa Fiscalia menys de 24 hores abans de la votació. Els Mossos d'Esquadra, però, no han fet identificacions. A més, la justícia ha rebutjat retirar les urnes, com havien demanat UPyD i PxC, perquè ho considerava una mesura desproporcionada.
Encara que és un procés obert a diverses propostes, s'ha plantejat als ciutadans que es pronunciïn sobre la doble pregunta que van acordar el desembre passat els partits pro consulta. També s'ha ofert als ciutadans la possibilitat de subscriure un escrit de denúncia de l'actitud del govern espanyol que es traslladarà a organismes internacionals.